Films

Mooie, indrukwekkende, wakkerschuddende en soms droevige documentaires en films met aandacht voor de aarde:

 • Sea the Truth
  Van de Nicolaas G. Pierson Foundation. In Sea the Truth staat de conditie van onze zeeën en oceanen centraal. In de film gaan twee jonge mariene biologen op verzoek van Marianne Thieme wereldwijd op zoek naar wetenschappelijke informatie over de conditie van onze grootste ecosystemen, die meer dan 2/3 van onze planeet bedekken. Onderwaterfotograaf Dos Winkel toont de schoonheid van het onderwaterleven en de enorme bedreigingen waaraan dat bloot staat.
 • Wat is er mis met vis?
  Kort en krachtig filmpje waarin Dos Winkels wordt geïnterviewd. ‘Wat is er mis met vis?’.
 • Laatste toespraak van Wubbo Ockels, op zijn sterfbed heeft Wubbo deze woorden van onschatbare waarde aan ons mensen opgedragen. Zijn vertrouwen in ons om de aarde te redden zijn compassievol en ontroerend.
 • Blue heart of the planet: Prachtige en compassievolle TED talk van oceaanonderzoeker en wetenschapper Sylvia Earl uit 2009, maar nog steeds heel actueel. Ze vertelt hierin waarom we de oceanen moeten en willen beschermen en zuinig moeten zijn op al het zeeleven. Daarom geen vis- en of krill (olie) gebruiken. ” With every breath you take, you are connected with the ocean”
 • De zee en onze gezondheid. Klimaatverandering wordt voor een zeer belangrijk deel veroorzaakt door ontbossing. De reuzen van het regenwoud moeten plaatsmaken voor maïs- en sojaplantages, waarvan de opbrengst bestemd is voor veevoer. Door de enorme hoeveelheden CO2 die we produceren, verzuurt de oceaan, sterven de koraalriffen en ook het plankton heeft het erg moeilijk. De auto laten staan helpt natuurlijk, maar de impact van consuminderen van vlees en vis, heeft een nog veel grotere positieve invloed op het klimaat, de oceaan en onze eigen gezondheid, dan het stilleggen van al het gemotoriseerde verkeer. Makkelijker kunnen we het niet maken. Doe mee en deel deze eerste animatiefilm van SEA FIRST NEDERLAND zo veel mogelijk.
 • Marine Reserves, restoring the ocean: 12 minuten durende documentaire over de wenselijkheid van het aanleggen van zeereservaten over de hele wereld. Deze reservaten zijn ws de enige kans op het herstel van de oceanen, zodat er weer een toekomst is voor de zee, de mensheid en dit ecosysteem weer terug kan naar zijn natuurlijke staat. Zie dat grootte voor een vis er wel degelijk toe doet, wat gebeurt er met de kabeljauwstand of de Sint Jacobsschelpen in een zeereservaat en welke impact heeft dit op de lokale vissers.
 • Meat the Truth: van de Nicolaas G. Pierson Foundation. De klimaatfilm Meat the Truth is het eerste grote project van de Nicolaas G. Pierson Foundation. Meat the Truth is een spraakmakende documentaire, gepresenteerd door Marianne Thieme, die een aanvulling vormt op eerdere klimaatfilms. Meat the Truth brengt onder de aandacht dat wereldwijd de veehouderij meer broeikasgassen uitstoot dan alle auto´s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen.
 • TROS Radar over visoliecapsules
  Ook het bekende consumentenprogramma TROS Radar besteedde aandacht aan het eten van vis en visoliecapsules. Met een bijdrage van Dos Winkel. Bekijk de uitzending van 3-11-2008.“Tonnen subsidie stopt het ministerie van Landbouw, Natuur & Visserij in het promoten van vis, omdat het zo goed voor de consument is. Tenminste twee keer per week zou vis op het menu moeten staan. Terecht? Radar laat wetenschappers, natuurbeschermers, politici en het Voedingscentrum hierover aan het woord.”
 • The Cove: de spraakmakende documentaire. The Cove ging begin 2009 in wereldpremière tijdens het filmfestival van Sundance, waar het de Grand Jury Prize won. Onthullende en zenuwslopende documentaire over dierenactivisten die een Japanse baai infiltreren waar dolfijnen op gruwelijke wijze mishandeld worden. The Cove brengt op een indrukwekkende wijze de verontrustende praktijken aan het licht van de internationale handel in en slachting van dolfijnen.
 •  ‘Losing Nemo’: Kort animatiefilmpje van 7 minuten over het wel en vooral wee onder water. De meeste mensen realiseren zich de verstrekkende gevolgen van overbevissing niet. De vertelster van de film zegt ons dat 40 procent van de dieren ‘bijvangst’ is. Zij worden weer terug gegooid in de zee als afval, meestal dood of gewond. Sinds 1950 is 50 procent van alle grote vissen uit onze oceanen verdwenen. Wetenschappers voorspellen dat als de visindustrie deze hoeveelheden blijf vangen, alle uitgebuite vissoorten uitgestorven zullen zijn tegen het jaar 2048. 
 • The End of the Line: een film over overbevissing. We vissen de oceanen in rap tempo leeg en creëren zo een hele hoop problemen. Na het zien van deze film kijk je heel anders aan tegen het enorme aanbod van vis dat dagelijks op de markt beschikbaar is. Deze documentaire laat namelijk zien dat het helemaal niet zo goed gaat met onze vis. Wereldwijd sterven vispopulaties uit en moeten vissers op zoek naar een andere baan. The End of the line verteld het verhaal en geeft ook aan hoe we het probleem kunnen aanpakken.
 • De Planteneter, alias Boele Ytsma vertelt in dit korte introductiefilmpje waarom een plantaardiger leefstijl zoveel beter is voor mens, dier en milieu.
 • Zondag met Lubach: Arjen Lubach met zijn VPRO uitzending over vlees. De ‘hamvraag’ is: moeten we misschien minder vlees eten? #klaarisvlees
 • The Meatrix
  Dit is een animatiefilm die is gemaakt door Free Range Graphics, een bedrijf dat gevestigd is in Washington D.C. Het is een parodie op de film The Matrix. In the Meatrix krijgt het varken Leo de keuze om de rode pil of de blauwe pil te nemen. Als hij de blauwe pil neemt, zal de werkelijkheid om hem heen, de familieboerderij, zo ideaal blijven lijken als voorheen. Kiest hij echter de rode pil, dan zal hij de harde waarheid achter die werkelijkheid leren kennen. Leo kiest de rode pil.
 • We Feed The World: In We Feed the World laat regisseur Erwin Wagenhofer met veel oog voor detail zien wat de gevolgen zijn van de globalisering van de voedselindustrie. In aparte hoofdstukken laat Wagenhofer mensen aan het woord die werkzaam zijn in verschillende takken van de voedselindustrie, van vissers en boeren tot afvalverwerkers tot de CEO van Nestlé.
 • Maak een einde aan overbevissing!
  Maak een einde aan overbevissing4 minuten aandacht voor de ernstige overbevissing, als we zo doorgaan (met door ons geleverde subsidiegeld) is er in 2050 geen vis meer over….
 • In het programma Nieuwsuur op 27-3-2013 werd aandacht besteed aan het illegaal overboord gooien van tonnen met haring. Het schip de ‘Jan Maria’ van de Katwijkse reder Parlevliet & Van der Plas heeft op grote schaal haring gedumpt. Uit cijfers in een intern vangstlogboek blijkt dat het bedrijf de autoriteiten minder gevangen haring opgeeft dan het in werkelijkheid vangt. De verste en vetste vis komt aan land, de rest gaat overboord. Kleine vissen worden ‘gewoon’ dood overboord gegooid als men even later grotere vangt. Bekijk hier de uitzending: ‘Reder dumpt massa’s dode haring’.
 • Perpetual Ocean: De NASA laat in een video presentatie zien (van juni 2005 tot december 2007) hoe de oceaanstromingen zijn. Een prachtige visualisatie!
 • Fresco’s Paradijs: Uitzending van 3-11-2013, ‘De geheimen van de zee’. Louise Fresco reist af naar Noorwegen waar de kabeljauwvangst overvloedig is en men zelfs experimenteert met het kweken van kabeljauw. Maar het telen van vis is ook geen eenvoudig duurzaam alternatief. Is misschien dan het winnen of telen van algen en wieren dé oplossing voor het behoud van onze oceanen en het zeeleven?
 • Humanity what are you doing?: een kort animatiefilmpje van Steve Cutts, over de mens in relatie tot de aarde, wat hebben wij ons ‘koninkrijk’ aangedaan?
 • The Ghosts in our Machine: een film/docu van Jo-Anne Mc Arthur, activist, fotograaf, die met haar beelden de mensheid wakker wil schudden. Foto’s van dierenleed in fokkerijen, veestallen, dierentuinen, waterparken, laboratoria etc. In deze film zien en horen we haar werkwijze en behalve schokkende beelden, ook een reportage van een boerenbedrijf die veel verschopte dieren opneemt en verzorgt. Door de BOS op 30-9-2014 uitgezonden.
 • Mini-Docu van 3-4 minuten over de levenscyclus van de vervuilende plastic tas, met een knipoog, maar zo leuk is het niet!
 • Een kort filmpje over wat er kan gebeuren als we achteloos onze plastic troep weggooien.Dat er veel plastic afval in de zeeën drijft, wisten we wel. En dat dieren daar last van hebben ook. Toch is deze video van een schildpad schrikken. Deze arme schildpad heeft een plastic rietje in zijn neusgat zitten.

Pin It on Pinterest

Share This