Vissenslacht…

“We maken ons druk over het slachten van koeien, varkens en kippen. Maar waarom niet om vissen?”…….. zo begint een indringend en helder stuk op de internetkrant De Correspondent. Een viswaardig en daarom lezenswaardig stuk, omdat we meestal niet stilstaan bij het wel en wee van de vissen in het water. Misschien wel omdat ze een beetje onzichtbaar zijn, zo in de diepte, niet aan het oppervlak komen.

En pas aan het oppervlak komen om een verstikkingsdood te krijgen. En voor deze dood, onverdoofd, gefileerd worden….Misschien iets waar je nog nooit bij stilgestaan hebt.
“Het is vreselijk moeilijk om het lijden van vissen op de kaart te zetten. Bewustwording is de eerste stap; mensen beseffen nauwelijks dat vissenwelzijn überhaupt een probleem is. Ze denken: ‘Vis zwemt toch vrij in zee, hoe diervriendelijk wil je het hebben?’ Dat ze na vele uren lijden een pijnlijke dood sterven, weet bijna niemand…..”

Daarom voor ons geen vis op ons bord en geen visoliecapsule als supplement.

Goed te lezen dat er een visser op Urk, als enige in Nederland, de schol eerst verdooft en dan pas de ingewanden verwijdert. Een stap in de goede richting van vissenwelzijn.

“Nederlandse vissers vangen naar schatting jaarlijks 4 miljard vissen  – bijna acht keer meer dan de 640 miljoen kippen, varkens, koeien en ander vee dat jaarlijks in Nederland wordt gedood.  Wereldwijd worden er naar schatting een half biljoen vissen gevangen – als je die allemaal achter elkaar legt, bereik je de zon…….”

In de laatste alinea stelt de schrijver de vraag: “….hoeveel mensen zullen na het lezen van dit stuk nooit meer vis eten?” Misschien meer dan hij denkt!

Wil je meer lezen, klik dan hier. Met dank aan Evert Nieuwenhuis, journalist, gespecialiseerd in duurzaamheid.

, , , , , ,

Reageren gesloten.

Pin It on Pinterest

Share This